Wij zijn ervan overtuigd dat het anders kan in de wereld van assessments. Menselijker. Opener. Positiever. Een selectie kan ook plezierig zijn. Het kan inspiratie, keuzevrijheid en ruimte bieden. Dit leidt voor zowel opdrachtgever als deelnemer tot het beste resultaat.
We ontwikkelden het Coachend Assessment. Een vernieuwde vorm van het klassieke assessment die de werkgever helderheid geeft over talenten van een (nieuwe) medewerker en tegelijkertijd inspiratie en inzicht verschaft aan de deelnemer. De deelnemers komen tijdens het assessment in de leerstand. Dit kan zorgen voor diepgaand inzicht, nieuwe vaardigheden en een groter draagvlak voor de uitkomst. Deze methode is zowel geschikt voor individuen als voor teams.
Onze aanpak gaat samen met een scherpe kritische blik. Wij durven kraakhelder te zijn in onze adviezen. Bij selectievragen doen wij een duidelijke uitspraak over geschiktheid, zodat een benoeming kan rusten op een goed fundament. Onze assessmentverslagen zijn helder en zonder psychologisch jargon.
Een individueel coachend assessment wordt ingezet bij selectie- en ontwikkeltrajecten. Er zijn nieuwe mensen nodig, iemand wil een nieuwe stap maken in de loopbaan, of er is bijvoorbeeld sprake van een reorganisatie.
Onze benadering is persoonlijk en laat veel ruimte voor inbreng van de deelnemer en voor coaching tijdens het assessment. We reflecteren, geven tips en oefenen daarmee. Zo zien we hoe iemand leert. Het vermindert aanwezige spanning bij de deelnemer met als resultaat dat deze zich verder open stelt en de procedure als respectvol ervaart. Wij merken dat deelnemers positief over het traject spreken, ook na een negatief advies.
Elk individueel assessment sluiten we af met een driegesprek over de ontwikkeling van de deelnemer, samen met de opdrachtgever en de kandidaat, waarbij we de bevindingen bespreken. Dit geeft het verslag nog meer fundament. Zo vinden we niet alleen de juiste persoon op de juiste plek, maar helpen we diegene ook stevig in het zadel en zorgen we voor een vliegende start van het onboardingsproces.
De volgende gespecialiseerde vormen van het coachend assessment hebben we ontwikkeld voor het versterken van zelfsturing en het ontwikkelen van de veranderkracht van leiders en professionals.
Deelnemers nemen de leiding om richting te geven aan het assessment. Zij geven aan welke doelen zij hebben voor het assessment; wat ze willen leren, waar ze antwoord en feedback op willen hebben. Wij begeleiden het scherp krijgen van de vraag en ontwerpen een assessment op maat. Tijdens het assessment is er veel ruimte om te experimenteren en te oefenen. Zo krijgen deelnemers antwoorden op hun vraag. Bijvoorbeeld: past de functie die ik wil ook echt bij mij? Wat heb ik nu te ontwikkelen? En hoe kan ik dat doen? Ook bij dit assessment maken we de vertaalslag naar concrete speerpunten voor verdere ontwikkeling. Het zelfsturend assessment levert op dat leiders en professionals verantwoordelijkheid nemen voor hun ontwikkeling, hun motivatie aangeboord wordt en ze klaar zijn om de volgende stap in hun loopbaan te zetten.
Het tempo van veranderingen waar organisaties op in moeten spelen neemt toe. Het vermogen van mensen om mee te veren, flexibel te zijn en zichzelf opnieuw uit te vinden wordt steeds belangrijker. Van leiders vraagt dit dat zij niet alleen duidelijkheid bieden en coachen, maar ook dat zij de veranderkracht van mensen weten aan te boren en verder kunnen ontwikkelen. In ons Veranderkracht Assessment onderzoeken we samen met deelnemers hoe zij nu omgaan met verandering, welke manieren van leren bij ze passen en hoe ze hun creativiteit en flexibiliteit verder kunnen versterken. Het resultaat is dat deelnemers met meer zelfvertrouwen, pro-activiteit en flexibiliteit kunnen functioneren en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de veranderkracht van de organisatie.
Een team-assessment helpt een nieuw team of een team dat niet optimaal functioneert op weg naar (betere) prestaties en effectiviteit. We starten met een analyse van de context: wat wordt van het team verwacht en wat is nodig om succes te boeken. Bij het team-assessment brengen we teamcompetenties in kaart, zoals vertrouwen, waardering voor onderlinge verschillen, effectieve communicatie, aanspreekbaar zijn en het vermogen tot een heldere en éénduidige koers te komen. Middels gesprekken, aangevuld met team assessment instrumenten (zoals the Team Diagnostic Assessment) wordt zichtbaar waar de kracht ligt van het team en op welke punten het team meer uit zichzelf kan halen.
De resultaten bespreken wij in een teamsessie, waarin wij de beelden verder aanvullen met onze waarnemingen. Tijdens de sessie leert het team zichzelf beter kennen en worden doelen gesteld. Met de resultaten kan het team zelf verder werken aan ontwikkeling, of gericht een teamcoaching-traject in gaan.
Bij organisaties die werken met zelfsturende teams is er geen leidinggevende die de ‘norm’ bepaalt voor het team. Wel zijn er vaak kaders waarbinnen het team functioneert, zoals resultaten of productienormen waar het team zich aan heeft gecommitteerd. Als een zelfsturend team die niet haalt, of wanneer het idee leeft dat er meer resultaat behaald kan worden, dan kan een Zelfsturend Team Assessment uitkomst bieden. Samen met het team bepalen wij waar het assessment traject op gericht moet zijn. Het team formuleert vragen die zij met behulp van het assessment willen beantwoorden. Bijvoorbeeld: kunnen we onze besluitvorming verbeteren of de onderlinge verschillen in het team beter benutten? Of algemener: hoe kunnen wij onze samenwerking verbeteren om tot betere resultaten te komen? Met de uitkomsten van het Team Assessment kan het team gericht aan de slag, met of zonder begeleiding. Met onze aanpak tijdens het assessment, waarbij ruimte is voor feedback en reflectie, en voor coaching, streven wij ernaar dat het team al tijdens het traject groei ervaart.
Soms komt een medewerker op een punt in zijn of haar loopbaan waarop meer regie nodig is om tot verdere ontwikkeling te komen. Ook teams kunnen behoefte hebben aan herijking of handvatten voor beter functioneren. Op deze momenten is coaching waardevol en kan groei in een stroomversnelling komen.
Bij een coachingstraject met één van onze coaches ben je verzekerd van een praktische en diepgravende aanpak. We gaan op zoek naar de mechanieken achter gedrag en gewoontes. Door het bewustzijn op deze vlakken te vergroten ontstaan er werkelijk verschuivingen en ontwikkelt de coachee nieuwe methodes die kunnen worden toegepast in verschillende situaties. Wat als lastig werd ervaren wordt gemakkelijker. Een nieuwe aanpak leidt tot meer effectiviteit.
In alles dat we doen gaan we uit van de sterke kanten van de deelnemer en zo ontstaat ruimte voor een kritische blik. We nemen de verantwoordelijkheid om te benoemen wat we zien, ook al kan dit confronterend zijn. Onze ervaring leert dat we mensen op deze manier dichter bij hun gewenste doel brengen. We werken altijd vanuit een veilige basis en het oprechte geloof dat iedereen in staat is om verandering door te maken.
Individuele coaching kan worden ingezet bij loopbaanvragen, het (door)ontwikkelen van relationele- en leiderschapsvaardigheden en het versterken van persoonlijk leiderschap.
In overleg met HR of de leidinggevende schatten wij in welke coach het beste past bij de vraag. We formuleren samen met de deelnemer en de organisatie een doel waar we naartoe werken waarna er meerdere sessies volgen. Er is een breed scala aan mogelijkheden om tot het gewenste resultaat te komen, maar we zijn nadrukkelijk geen voorstander van eindeloze trajecten. We streven ernaar dat mensen snel in de praktijk hun kennis kunnen toepassen en maken onszelf dus graag overbodig.
Teamcoaching is zinvol wanneer een team niet optimaal functioneert en de beoogde resultaten niet behaalt. Dit kan voorkomen na een fusie, een reorganisatie of andere contextuele veranderingen. Ook bij conflicten binnen het team kan coaching een uitkomst bieden. Daarnaast is onderhoud voor elk team zinvol, om zo te zorgen dat kleine obstakels geen grote knelpunten worden.
Veelal maken gesprekken met individuele teamleden deel uit van de start van een ontwikkeltraject. De diepgang en aandacht in het persoonlijke gesprek zorgt ervoor dat mensen in beweging willen komen en gesterkt en met meer zelfinzicht een teamsessie in gaan.
In de teamsessies wordt de aandacht vervolgens gericht op de kracht en aandachtspunten van het team als geheel. Wij bieden een praktische methodiek aan, waarmee het team vanuit de ontstane inzichten op een constructieve manier kan werken aan oplossingen en verandering. Zo wordt het zelfsturend vermogen en het zelfvertrouwen van het team verder vergroot en werken we toe naar de gewenste resultaten.